Ambalajın önemi

Dünya Piyasaları
Ambalajın önemi

Kaliteli bir ambalajı olmayan muhteşem bir ürün felaketin habercisidir.

Tüketici gözleriyle satın alır. Pazarlama uzmanlarının bize söylediği bu.

Bundan dolayı, tüketicinin dikkatini çekebilen ilgi çekici bir ambalaj daima büyük bir satış potansiyeli taşır. Yine de ambalaj sadece güzel bir görüntüden ibaret değildir.

Ambalaj tabiki de tüketicinin dikkatini çekmeli ancak aynı zamanda ürünü de taze, güvende ve bir bütün olarak tutabilmeli.

Dünyada ambalajlama yöntemlerinde yaşanan gelişmeler son derece ileri düzeyde. Ülkemiz her ne kadar bu gelişmelerin gerisinde kalsa da, bu ambalajlama yöntemlerini yakından takip etmekte ve birçok ambalajlama / paketleme firması için büyük bir potansiyel yaratmakta.

Deniz ürünlerinin yanı sıra, et ve tavuk ürünleri ve sebzeler için de ambalajlama çalışmaları yapılmakta. Ambalajların, ürünün dış görünüşünü etkilemekle birlikte, üretici firmalara sağladığı en önemli özelliklerin başında ürünün raf ömrünü uzatabilmek, ürünün ilk günkü tazeliğini koruyabilmek ve ürünleri tüketiciye yemeye hazır hale en yakın şekliyle sunabilmek gibi önemli faktörler gelmekte.

Proseal, Roberts Mart, Ishida, Sealpac, Sealedair ve daha birçok dünyaca büyük firma bu alanda yatırımlar yapmakta, tedarikçiler ve tüketiciler için çözüm önerileri oluşturmakta. Bu gibi büyük şirketler donmuş veya taze balık ürünlerinin müşterilerin gözüne hitap edebilmesi aynı zamanda da ürünleri sağlıklı ve güvenilir bir şekilde müşterilere ulaştırabilmeyi amaçlıyor ve bu konuda her geçen gün yeni ambalajlar piyasaya sunuyor.

Bu ürünlerden birkaçına kısaca göz atalım.


Robert Mart’ın ‘Uç Sıcaklık’ Ambalajı

Donmuş ürünlerde yıllardır yaşanan en büyük problemlerden birisi soğuk zincirin bir halkasının kırılması sonucu ürünün istenilen şekilde tüketiciye ulaşamaması. Bu soğuk zincirin korunabilmesi için alınan önlemler ise çoğu zaman maliyeti arttırmakta bu da doğrudan fiyata yansımakta. Ayrıca soğuk ürün denince akla gelen ilk önlem olarak buz ve türevlerinin kullanımı da taşıma ve depolama esnasında hem yer hem de görüntü açısından üreticiye sıkıntı yaşatmaktadır.

Robert Mart’ın üreticisi için sunduğu çözüm önerisi ile bütün bu sorunlar ortadan kalkmakta. Baskılı esnek ambalajlama yöntemi ve uygulama sistemi ile üreticisine dolum, poşetleme ve taşıma anlamında kolaylık sağlayan firma bu birlikteliğin sonuçlarının ümit verici olduğunu ve bu yolda ilerlemekte ve ar-ge çalışmalarını arttırmakta kararlı olduklarını belirtmekte.


Sealpac Hazır Yemek Ambalajı

Ambalajlamayla ilgili bahsetmiş olduğumuz, ürününyemeye hazır hale en yakın şekliyle sunulmasının öneminin örneğini ise Sealpac’te görebiliyoruz. Günümüz tüketicisinin zaman ve enerji konusunda tutumlu davranması ve yemek hazırlama sürecinden kurtulmaya hevesli olduğunu bilen firma tüketicilere vazgeçemeyecekleri bir ambalaj sunmakta.

Yemeye hazır ürünleri tüketiciye ulaştırmak hiç de sanıldığı kadar kolay bir olay değil. Bu ürünlerin içinde birbirinden farklı biyolojiye sahip ürünler bulunmakta ve paketlenirken hangi ürünün dikkate alınacağı dikkatle seçilmeli. Bu ambalajlama yöntemi ise ürünün pakete konulmasının ardından 30 gün süre ile ürünün bir bütün olarak ilk günkü tazeliğini koruyacağını garanti ediyor. Tüketicinin yapması gereken tek işlem ürünü ambalajı ile birlikte mikrodalga fırına atıp 3 dakika beklemek. 3 dakikada bir öğünü hazırlamanın kolaylığı ise kesinlikle yadsınamaz.


SealedAirSkinpack Teknolojisi

Bir ürünün hem göze hem sağlığa hem de mideye hitap etmesini tam anlamıyla sağlayabilen SealedAir, ambalajlama alanında hem üreticiyi hem de tüketiciyi şaşırtmaya devam ediyor. Üreticilerle daima çözüm üretmek üzerine kurulu olan yapıları nedeniyle, firma, hangi sektörden olursa olsun bütün iş ortaklarının ne istediğini anlamaya ve bu sorunlar için çözümler sunmaya çalışıyor.

Avrupa’da, özellikle deniz ürünleri sektöründe, çığır açan Skinpack Teknolojisi ile tüm deniz ürünü severlerin gönlünü kazanmış durumda. Bir su damlasını bile paketleyebilen bu teknoloji sayesinde ürün müşteriye bütün içeriği ile birlikte sunulmakta ve ürün ambalajsızmış gibi bir görüntü yaratmakta. Göz için adeta bir şölen haline gelen bu yöntem, görselliği dışında işlevselliği ile de ilgi görüyor. Ambalajlama yöntemi doğru yapıldığı takdirde bütün ürünlere 7 gün fazla raf ömrü sunması tüketiciye büyük güven aşılamakta. İlk günkü tazeliğini koruyan ürünler tüketicinin gönlünü rahatlıkla kazanabiliyor.

Bu gibi firmalar ve örnekler uzun bir liste halinde sıralanabilir. Ambalajlama alanında sayılabilecek çok sayıda firma olmasına rağmen ülkemize bu firmalardan yalnızca birkaçı girmiş olmakla beraber Avrupa’nın şu anda bu yöntemlerin hepsini kullandığını düşünürsek çok yakında ülkemizde de birbirinden farklı ambalajlar görmek mümkün.