Vietnam’a Avrupa Birliği’nden Destek

Sektörden Haberler
Vietnam’a Avrupa Birliği’nden Destek

Avrupa birliği yetkilileri, Panga’nın başkenti olan Vietnam’da sürdürülebilir Panga tedarik zinciri oluşturulmasına yardımcı olmak için, ülkeye 1.9 Milyon Euro değerinde yatırım yapma kararı aldı.

Nisan ayında hayata geçirilen ve 4 yıl sürecek olan ‘Vietnam’da Sürdürülebilir Panga Tedarik Zinciri Projesi(SUPA)’ zincirin ilk halkası olan avcılıkla başlayıp, besleme, işleme ve İhracat ile son bulan süreci tamamiyle kapsıyor.

2017 yılı Mart ayında son bulacak olan projenin, tamamlanana kadar panga üreticileri ve işleme merkezlerinin %70’i ve balık çiftlikleri ve yem üreticilerinin %30’u daha temiz ve elverişli üretim olanaklarına sahip olacak ve firmaların yarısı Su Ürünleri Yönetim Kurulu (ASC) standartlarında sürdürülebilir ve güvenilir kaynaklı ürünleri uluslar arası pazarlara dağıtmaya başlamış olacaklar.

Vietnam’ın 20 büyük panga üreticisinin toplam ihracat hacmi geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık döneminde 599.7 Milyon Dolar’ı bulurken Güneydoğu Asya ülkelerinin lider panga ihracatçısı olan The Vinh Hoan Corp 97.6 Milyon Dolar’lık geliri ile hacmin yaklaşık 6’da 1’ini kapmış gözüküyor. Agifish 70.1 Milyon Dolar ile 2. sırayı alırken Hung Vuong Corp 45.3 Milyon Dolar gelir ile 3. sırada yer alıyor.

Bu rakamlar gösteriyor ki Vietnam, Panga balığının ihracatında dünya çapında önemli bir yerde bulunmakla birlikte aynı zamanda ülke bu ticaretten çok karlı çıkmakta. Ve bu yeni proje ile birlikte sanıyoruz ki Vietnam’ın gelirleri çok daha fazla artacak.

Panga balığının Türkiye’de ise ne yazık ki hak ettiği yeri bulamaması Vietnam’daki bu gelişmelerin bizim için aslında çok da önemli olmadığını gözler önüne sermekte. Eğer Türkiye Panga balığının değerini anlamak ve bu balığın hak ettiği yere ulaşmasını sağlamak istiyorsa bu projenin değerini iyi anlamalı ve gerekli yatırımı yapıp bu süreci iyi değerlendirmeli.