Küresel deniz ürünleri fuarı büyük ilgi gördü

Sektörden Haberler
Küresel deniz ürünleri fuarı büyük ilgi gördü

Bu sene 22.’si düzenlenen dünyanın en büyük ve en prestijli deniz ürünleri fuarı olan eski adı ile Avrupa Deniz Ürünleri Fuarı (European Seafood Exposition) , Küresel Deniz Ürünleri Fuarı (Seafood Expo Global) 1700’den fazla firmanın katılımı ve 25000’i aşkın ziyaretçisi ile 6 – 8 Mayıs tarihleri arasında Belçika’nın başkenti Brüksel’de yine beklenen ilgiye ulaştı.

Fuarda, İthalat/ ihracat firmaları, deniz ürünleri üreticileri, perakendeciler, dağıtıcılar, toptancılar, catering firmaları, otel işletmecileri ve daha birçok sektör gerek katılımcı gerekse ziyaretçi olarak yerini alarak geçen yıldaki yeniliklerden haberdar olmak ve kendi ürünlerini lanse etmek adına yer aldı.

Fuarda yer alan isimlerin başında Metro Grup, Ikea Food Services, Migros, Carrefour gibi zincir marketler yer alırken Sodexo, Subway, Gourmet gibi sektörle ilişikisi olan diğer firmalar da hazır bulundu.

Her sene olduğu gibi bu sene de birbirinden farklı markalar ürünlerini piyasaya sergileyerek alıcılara ulaşmaya çalıştı. Fuarda öne çıkan ürün grupları olarak liste başı olan donmuş deniz ürünleri, taze ürünler, akuakültür ve doğal yetiştirme ürünler, katma-değer eklenmiş ürünler, konserve ürünler, özel üretim, canlı deniz ürünleri yer alırken taşıma, lojistik ve soğuk depo firmaları ve paketleme ve ekipman firmaları da fuardaki yerlerini aldılar.

Geçtiğimiz yılın verilerine bakınca oluşan tablo bu senenin verilerinin de verimli olabileceğine işaret ediyor. 2013 yılında ziyaretçilerin %82’si fuar anında satın alma yaparken, %84’ü bünyesine katacağı yeni ürünler bulmuş %70’i ise satın alma yapmak üzere anlaşma yaparak fuardan ayrılmış bulunmakta. Yapılan ankete göre ise katılımcıların %88’i 2014’te düzenlenecek olan bu fuara katılacaklarını belirtmişler. Bu seneki katılımcı sayısına bakarsak, geçen seneki sözler tutulmuş gibi gözüküyor.

Bu sene 14.’sü düzenlenen en iyi ürün yarışmasının kazananları ise 34 finalist arasından seçilen Kermaree ve Vilsund Blue oldu.

Fransa’dan fuara katılan Kermaree firması en iyi yeni perakend ürün ödülünü ‘Coffret Plateau de Fruits de Mer’ adını verdikleri ürün ile aldılar. Bu ürün 4 farklı taze pişirilmiş kabuklu deniz ürününden oluşan bir tabak ile tüketicilere evde kendilerine kolayca hazırlayabilecekleri kabuklu ürün menüsü sunmakta. Norveç ıstakozu, karides, yengeç kıskacı ve deniz salyangozundan oluşan bu menüde her kabuklu teker teker bir kabın içine koyulup sonrasında iki pencereli bir kutunun içerisinde satışa sunuluyor. Ödülü almasında büyük etken olan paketleme dizaynının yanı sıra jüri üyeleri ürünlerin kalitesi ve tazeliğinin de bu ödülü hakettiğine karar verdiler.

Diğer ödülün sahibi ise ‘Midye Tozu’ adlı ürünü ile Danimarka katılımcısı Vilsund Blue oldu. Bu tatlandırıcı toz Danimarka’da yakalanan mavi midye ile yapılmakta. Hiçbir katkı maddesi olmadan üretilen bu toz deniz ürünü yemekleri ve sosları için tatlandırıcı olmasının yanı sıra kırmızı ve beyaz et ve sebze yemekleri için de kullanılabilmekte. Jüri üyelerini etkileyen en önemli etken ürünün geniş kullanım alanı ve tabiki de lezzeti olduğu bildirildi.

2015 yılında 21-23 Nisan’da aynı şehirde 23.sü düzenlenecek olan Küresel Deniz Ürünleri Fuarı, dünya çapında deniz ürünleri sektörünün gelişimine ve yenilenmesine büyük katkılarda bulunuyor gibi gözüküyor.