Beyaz balık sektörüne genel bakış

Sektörden Haberler
Beyaz balık sektörüne genel bakış

Sürdürülebilir Balıkçılık Şirketi’nin (SFP) yayınladığı son rapora göre, dünyada beyaz balık olarak bilinen (somon,mezgit,cod,panga vs.) çeşidin büyük bir çoğunluğunun sürdürülebilir ve çok iyi yönetilen balıkçılar tarafından sağlandığını ancak bir çok balıkçının bu gelişimi devam ettiremediğini gösteriyor.

51 büyük beyaz balık yetiştiriciliği yapan firmada yapılan bu araştırmaya göre, dünya piyasasına dağıtılan beyaz balığın toplam hacminin %41.5’i A kategorisinde bulunan çok iyi koşullarda bulunan balıkçılar tarafından sağlanırken, %37.5’i B kategorisinde bulunan koşulları normal düzeyde sağlamasına rağmen iyi yönetilen balıkçılardan geri kalan %21’i ise gelişim gerektiren ve yönetiminde iyileştirme yapılması gereken balıkçılardan sağlanmakta.

Görüldüğü üzere, beyaz balığın büyük bir kısmı iyi durumda olan tesislerden elde edilmesine rağmen SFP beyaz balık firmalarının birçoğunun hala kötü durumda olduğunu öne sürmekte. SFP CEO’su Jim Cannon ise kesin bir şekilde bu grubu ikiye bölmekte. Cannon’a göre beyaz balık firmalarının bir kısmı çok iyi durumda ve gelişmekte olmasına rağmen diğerleri kötü gidişe bir son vermek için hiçbir çaba harcamıyor.