Üretimde Uzak Doğu’ya bağlılık azalıyor

Dünya Piyasaları
Üretimde Uzak Doğu’ya bağlılık azalıyor

Son on yıla baktığımızda cod, mezgit ve birçok beyaz balığın işlenmesi, ücretlerin az karın ise fazla olduğu Çin’de yapıldı. Ancak gelecek yıllarda bu durum değişecek gibi görünüyor.

Önceden işlemelerin büyük kısmı Avrupa ve Kuzey Amerika’da yapılmasına rağmen son yıllarda bu çoğunluğun düşük maliyetler dolayısı ile Uzak Doğu’ya kaymasının en önemli nedenlerinden birisi de burada işlemlerin makine yerine insan işçiliği ile yapılması. Her ne kadar makineler kadar hızlı olmasa da işlemede oluşan zaiyatın en aza indirgenmesi ve verimliliğin artması, aynı satıcıların rotasını Uzak Doğu’ya çevirmişti.

Ancak bu durum yakında değişecek gibi görünüyor. Üretim maliyetinde işçilik ücretlerinin artmaya başlaması rotayı tekrardan Avrupa’ya çevirecek. Hem bölgede şu anda bile bu maliyetlerle yarışabilen Polonya gibi ülkeler varken bu durumun çok uzun sürmeyeceği düşünülüyor.

Dahası, maliyetler her ne kadar düşük olsa da Uzak Doğu’ya işleme için gönderilen ve geri getirilen ürünlerin transportasyon ücretleri bir hayli maliyeti etkiliyor. Özellikle Kuzey Atlantikte bulunan üreticiler için üretimi Avrupa’ya taşımak gerçekten de ulaşım ücretlerini bir hayli düşürerek maliyeti azaltıyor.

Avrupa’nın önde gelen birçok üreticisinin hemfikir olduğu görüş üreticilerin zamanında yavaş yavaş Uzak Doğu’ya kaymasının tam tersi bir durum ile üretimin tekrar Avrupa’ya dönüş yapacağı yönünde. Her ne kadar Uzak Doğu’daki işçilik maliyeti artmakta olsa dahi şu anda Avrupa ile arada gerçekten büyük bir fark var. Ancak yavaş yavaş bu denge oluşacak ve üretimin Uzak Doğu’da yapılması artık kimse için bir kar sağlamayacak.