Atlantic Cod (Gadus Morhua)

Dünya Balıkları
Atlantic Cod (Gadus Morhua)

Piyasa adı : Cod balığı her ne kadar bizim ülkemizde bulunmayan bir balık olsa da dünya çapındaki yaygınlığına bakılacak olursa çok yakında bizim ülkemizde de yerini alacak gibi gözüküyor. Dünya çapındaki kullanımlarında ise genel olarak Atlantik Cod’u ve Pasifik Cod’u olarak ikiye ayrılmakta. Her ikisinin de aslında Cod olmasının yanı sıra Atlantik Cod daha kaliteli bir üründür. Ayrıca Ufak ve taze Cod anlamına gelen Scrod da bu balık için kullanılan terimler arasında.

Dış Görüntüsü : Cod balığını tanımak oldukça kolaydır. Uzun ve genelde yuvarlak olan karın bölgesi ve çenesinin altında bariz bir şekilde görünen ‘sakal’ı bu türü diğer balıklardan kesin bir şekilde ayırmakta.

Tadı ve Yapısı : Atlantic Cod balığının yağsız ve sıkı eti pürüzsüz bir beyaz renge sahiptir. Kendine has ince tabakalı yapısı ve tatlımsı lezzeti birçok yemek çeşidi için ideal. Mezgit etinden daha yumuşakça bir vücuda ve Pasifik Cod’undan daha tatlı bir lezzete sahip olan Atlantic Cod’un çiğ halinin rengi ise yarı saydam olmakla beraber beyaz ve pembe arasındaki tonlarda değişmekte.

Piyasadaki Yeri : Daha önce de belirttiğimiz üzere Cod yüzyıllardır dünyada Atlantik kıyı kesimlerinin gelişmesinde önemli bir rol oynayan ve dünya üzerinde alıcısı çok olan bir balıktır. Son yıllardaki popülaritesinin sebebi ise kotasındaki artışın sonunda istenilen düzeyi gelmesi. Bu nedenle yakında ülkemizde bu isimi sıkça duyacağız gibi görünüyor.

Besin Değerleri / 100 gr.
Kalori : 90 kcal.
Yağ : 0 gr.
Protein : 20 gr.
Sodyum : 60 mg.
Karbonhidrat : 0 gr.

Önerilen Avlanma Şekli : Cod balığı İzlanda’nın uzak kıyısında ve Kuzeydoğu Kutuplarında trol harici ekipmanlarla avlanılması gereken bir balıktır. O bölgede trol avcılığı yapılan Cod balığından kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Aynı şekilde Amerika’nın Atlantik bölgesi de trol avcılığı ile yakalanan Cod balığı için uzak durulması gereken bölgelerdendir.

Sezon : Cod balığı birçok balığın aksine tüm sene boyunca avlanabilen ve piyasada bulunabilen bir üründür tabiî ki de nereye bakmanız gerektiğini bilirseniz.