Frosta’dan yeni ürün grubu dengeleri değiştirdi

Yeni Trendler
Frosta’dan yeni ürün grubu dengeleri değiştirdi

Almanya donuk ürün tedarikçisi Frosta piyasaya yeni bir dondurulmuş ürün grubu sürdü. 10 yılı aşkın bir süredir bu kadar geniş bir ürün grubunu piyasaya sürmeyen firma bu atağı ile dengeleri değiştirmiş gibi görünüyor.

Ürün grubu Almanya’da büyük perakende zincirlerinde 13 farklı ürün ile yerini aldı. Ne yazık ki bu ürün grubu için ülkemiz adına yapılmış olan bir çalışma yok.

‘Frosta Reinheitsgebot’ adı verdikleri sürdürülebilirlik standartını oluşturmalarının 10. Yıl dönümü olması ve Almanya Sürdürülebilirlik Ödülünü 2012 yılında almaları bu lansmanın zamanlamasının gerçekten çok uygun olduğunu gösteriyor.

Son 5 yılda Frosta markası ile diğer dondurulmuş hazır yemeklerin piyasada büyük etki yaratması, Frosta’ya aynı zamanda ‘dondurulmuş balık’ın da marka ile satılabileceğini göstermek için bir fırsat sunmuş oldu.

Ürünlerin piyasaya sürülmesinin ardından, 2013’ün ilk 6 ayında dondurulmuş deniz ürünleri satışında %4’lük bir artış sağlandı. Genel anlamda ise markalı ürünlerin satışında aynı dönemde %14’lük bir artış sağlandı.

Diğer bir yandan ise piyasanın güçlü ismi Iglo bu dönemde %8’lik bir düşüş yaşayıp geçen sene yakalamış olduğu cirosuna ulaşamayıp beklentilerinin aşağısında kaldı.

Iglo’nun bu durumundan yararlanmak gibi bir niyetleri olmadığı çok net. Frosta’nın başındaki isim Hinnerk Ehlers bu durumla ilgili piyasada bir fiyat savaşına girmeyi istemediklerini yalnızca Almanya’da dondurulmuş ürünlerde kalite üzerine bir mücadelenin olacağını söyledi.

Tüketicilerin yeni ürün grubundan etkilendikleri piyasadaki harekete bakıldığında görülebiliyor. Ayrıca tadım çalışmaları ve anketler insanların böyle bir ürün grubunun geç bile kaldığını, tüketicilerin böyle bir arza ihtiyaçları olduğunu bilmediklerini ancak piyasaya çıktığında bunun farkına vardıklarını gözler önüne seriyor.

Frosta’nın gururla tüketicilerine sunduğu ‘Frosta Reinheitsgebot’ (sürdürülebilirlik standartı) bu ürün grubu ile de entegre bir durumda. Tüketiciler istedikleri takdirde ürünlerin içerik listesinde bulunan her bir maddeyi kaynağına kadar takip edebilecekler.

Tüketicilerin içini rahatlatan bir başka önemli detay ise, Frosta ürünlerinde sadece MSC (Denizleri Koruma Konseyi) sertifikalı Alaska Pollock ve Somon kullanıyor.

Ürünün piyasaya sunulduğu dönemde öncelikle piyasanın tepkisini görmek ve ürünleri belirlemek adına küçük çapta el ilanları, internet reklamları ve promosyonlarla ürünleri desteklemeyi planlayan Frosta, ürün grubu belirlendikten sonra ise 2014 yılında geniş bir reklam kampanyası ile ürünleri insanlara tanıtmayı amaçlıyor.

İlginç bir şekilde, bünyesinde Avrupa’daki birçok farklı firma için Private Label (Başka Marka İçin Üretim) yapan Frosta , kendi markasının piyasadaki değeri artmaya başladıkça PL faaliyetlerinde ciro düşüşleri yaşamaya başladı.

Frosta Kimdir ?

Frosta, merkezi Almanya’da bulunan, Almanya ve Polonya’da 4 fabrikası olan ve toplamda 1500’ün üzerinde çalışan bulunduran, 17 ülkeye ihracat yapan Avrupa’nın en büyük donuk gıda üreticilerinden birisidir.

Ürünlerin, el değmeden, çiğ halinden paketlenmiş ve yemeye hazır hale gelmesi için kurulmuş olan paneleme, işleme, ayrıştırma ve paketleme işlemlerini büyük bir hassasiyet ile gerçekleştiren makineler ile hijyen konusunda büyük bir özveri gösteriyorlar.

Her fabrikasında 7.000 paleti aşkın depolama alanları, data giriş sistemleri, Iso 9001 : 2000 sertifikaları ve Ar – Ge için özel olarak geliştirilmiş departmanları ile inovatif bir anlayışa sahip olan Frosta, kalite anlayışının Avrupa’da nasıl işlediğini gösteren bir sembol haline gelmiştir.